För tidigt att avskaffa sedlarna

Finansinspektionen skriver på DN Debatt idag att man borde ta bort de stora sedlarna och uppmuntra folk att använda kort mer.

Anledningen till att de skriver är naturligtvis de uppmärksammade värdetransportrånen den senaste tiden. Och de har givetvis rätt i att mindre sedlar och fler korttransaktioner skulle minska risken för rån och stölder av olika slag. Så långt är det lätt att hålla med, för det är ju angeläget att minska risken för rån och stölder.

Men de tar även upp en annan sak som oroar mig. De påpekar att sedlar och mynt gör transaktionerna anonyma och ospårbara, och menar att detta skulle utgöra ett problem. De menar att de anonyma och ospårbara kontanterna uppmuntrar till skattefusk och penningtvätt, och antyder att bara kriminella har behov av tusenlappar. De verkar se det som en självklar fördel ju mer spårbara penningtransaktioner blir.

Jag tycker att detta resonemang är obehagligt. De bortser helt från att man kan ha helt legitima behov av anonyma transaktioner, de bortser helt från riskerna med ett “storebror-ser-dig”-samhälle där staten och/eller bankerna har full koll på alla transaktioner som alla medborgare gör.

Om man ska ersätta kontanter med något annat system så är dagens betal/kreditkort-system (Visa, MasterCard, etc.) ett mycket dåligt val. Dels är det integritetskränkande att både butiker och banker har full koll på alla transaktioner man gör, dels är systemet tämligen osäket och bedrägerier vanliga. Slutligen är systemet orimligt dyrt för små transaktioner.

Jag skulle vilja se ett system som garanterar anonymiteten. Banken ska bara få reda på hur mycket jag betalar och när, inte till vem. Och butiken ska inte få reda på vem jag är, och inte ens kunna se om samma person kommer tillbaka. Vidare bör systemet kunna hantera såväl stora som små transaktioner (s.k. mikrobetalningar) på ett effektivt sätt, och utan problem fungera över Internet. Det måste också finnas möjlighet att föra över pengar åt båda hållen, butiken ska kunna föra över pengar till kunden utan krångel (om man reklamerar en vara t.ex.) och jag ska kunna föra över pengar till en annan privatperson utan att han behöver vara “butik”. Systemet måste givetvis vara säkert, det ska inte gå att missbruka ett stulet kort.

När ett sånt system finns kan vi börja fundera på att avskaffa sedlarna, inte förr.

6 kommentarer to “För tidigt att avskaffa sedlarna”

 1. Jan Persson säger:

  Finns det inte ett sånt system???
  http://www.cashcard.ch
  Vill minnas att man FÖRSÖKTE införa det i SE för några år sen,
  men det fallerade bl a pga Bankernas ovilja att subventionera det,
  TROTS att dom skulle tjäna på det. I stället skulle Tobakister,
  Torghandlare o andra småhandlare köpa (för dem) dyra kortterminaler.
  Så det s m s sket sig!
  Kanske dax för ett nytt försök… 😉
  //JP

 2. Johan säger:

  Det är ju förträffligt synd att bankerna var så gnidna med avgifterna när cash-kortet skulle införas, dom måste ju med andra handen spenderad miljoner på hela systemet, för att se det falla sönder för att butikerna inte hade något incitament att införa det.

  Till skillnad från dom flesta människor jag diskuterat cash-kortet med är jag nog den enda som varit possitivt inställd till det. Som jag ser det var det både säkert, enkelt att använda och ett anonymt sätt att betala.
  Enda problemmet med cash-kort är att du inte kan göra en p2p transaktion, men jag misstänker att det är fallet med alla system som inte är lika enkla som kontantsystemet.

 3. Ingvar Olsson säger:

  Ditt påstående “Banken ska bara få reda på hur mycket jag betalar och när, inte till vem.” förstår jag inte riktigt.
  Vad händer när någon stjäl mitt kortnummr och missbrukar det på Internet. Hur ska jag kunna bevisa för banken att det inte var jag. En bekant drabbades av att någon köpte flygbiljetter på hennes kontokort. Ett sådant fel blir inte möjligt att reda ut med ditt förslag till ändring av registreringen av kortköp, utan det är bara att betala och försöka se glad ut.

 4. Mikael Ståldal säger:

  Ingvar Olsson undrar hur man ska kunna reda upp missbruk av stulna kortnummer om banken inte vet vem som betalningarna går till.

  Min tanke är att systemet ska bygga på en mycket säkrare modell än dagens kontokort. Det ska inte finnas något “kortnummer” som man kan stjäla. En trolig lösning är att man använder någon form av certifikat på ett SmartCard så att varken den som tar emot betalningen eller någon som avlyssnar transaktionen på Internet får tillgång till något “kortnummer” som kan missbrukas.

 5. Mikael Ståldal » Arkiv » För dyrt att avskaffa kontanter säger:

  […] i att ha ett betalningssystem med just fysiska sedlar och mynt, men det är viktigt att ha ett betalningssystem som kan erbjuda samma funktioner. Och det finns inget annat sådant än sedlar och mynt idag. I princip är det fullt möjligt att […]