Piratpartiet

Ett nytt parti har dykt upp som vill ställa upp i höstens riksdagsval: Piratpartiet.

Det är ett enfrågeparti som huvudsakligen vill avskaffa all immaterialrätt (upphovsrätt, patent, varumärken och mönsterskydd). Inte nog med det, de vill dessutom förbjuda licensavtal och andra typer av avtal som inskränker rätten att sprida information.

Piratpartiet påstår att deras åsiker kan appellera både till “de röda” och “de blå”. De menar att “de blå” tycker att immaterialrätter är marknadsskadande monopol. Det är sant att vissa nyliberaler hävdar (med visst fog) att man bör ta bort den specifika lagstiftningen kring upphovsrätt och istället bara förlita sig på licensavtal. Men det går ju inte om man dessutom förbjuder licensavtal. Inga konsekventa liberaler lär acceptera den kraftiga inskränkningen i avtalsfriheten som Piratpartiet förespråkar. Alltså lär de bara appellera till “de röda” och inte till “de blå”.

Deras inställning till WTO är också ganska oseriös: “WTO struntar vi i”. WTOs huvudsyfte är att reglera handel med fysiska varor, att “strunta i” detta bara för att man vill komma undan dess relgering av immaterialrätt är verkligen att kasta ut barnet med badvattnet.

Datorer och Internet har skapat en del problem som den traditionella upphovsrättslagstiftningen haft svårt att hantera. Det handlar främst om att det numera är oerhört enkelt och billigt att kopiera och sprida bilder, filmer och musik. Tyvärr har lösningarna på dessa problem sällan blivit tillfredställande, de tenderar att ensidigt gynna upphovsrättsinnehavarna och deras organisationer (film- och musikindustrin) och skapa orimliga problem och begränsningar för konsumenterna. De etablerade partierna har också varit dåliga på att på allvar ta tag i dessa frågor. Därför skulle ett piratparti kunna vara bra. Men jag tror att detta Piratparti är för extremt och onyanserat för att kunna ge något konstruktivt bidrag.

Intressant? Andra bloggar om:

5 kommentarer to “Piratpartiet”

 1. Rickard Olsson säger:

  Det är den ekonomiska upphovsrätten vi vill avskaffa, inte den idéella – den vill vi om möjligt stärka. Dessutom lutar det starkt åt att varumärkena blir kvar, om inte annat så för att erbjuda konsumentskydd samt rättvisare konkurrensmöjligheter när vi tar bort patenten.

  Läs mer i forumet, det som står på den statiska hemsidan var mest utfyllnad inför testlanseringen och ingen har hunnit formulera om det till vettig begripliska än…

 2. Mikael Ståldal säger:

  Då väntar jag med spänning på den uppdaterade hemsidan.

 3. Mikael Ståldal säger:

  Jag har nu tagit del av Priatpartiets nya principprogam. Se ny blogpostning om detta.

 4. Mikael Ståldal » Arkiv » Piratpartiet 3.0 säger:

  […] Piratpartiet, som jag skrev ett inlägg om tidigare, har nu publicerat en ny version av sin principdeklaration. […]

Lämna en kommentar(detta är en captcha)