Svårt att hitta sjukskrivna som inte är sjuka

Enligt en artikel i DN har Försäkringskassan svårt att hitta sjukskrivna till sitt projekt “Forum 50+”. Problemet beskrivs så här:

– De ska kunna vara med i projektet på heltid, och många sjukskrivna är så sköra att de inte orkar med det.

Hur kommer det sig att Försäkringskassan förväntar sig kunna hitta sjukskrivna som orkar vara med i ett projekt på heltid? Om de skulle orka det så borde de inte vara sjukskrivna! Sjukskriven ska man vara för att man inte orkar jobba heltid. Om folk är sjukskrivna trots att de orkar jobba heltid så har Försäkringskassan gjort ett dåligt jobb när de beviljat dem sjukpenning.

I många fall är det nog så att folk är sjukskrivna för att de inte klarar av ett visst jobb, men de skulle utan problem kunna klara något annat jobb. Dessa personer bör inte vara sjukskrivna och få sjukpenning, de bör istället klassas som arbetslösa, få a-kassa och hjälp att hitta ett nytt jobb som de klarar av.

Försäkringskassan bör vara hårdare och dra in sjukpenningen till den gruppen. Samtidigt måste det bli enklare att hoppa över från sjukpenning till a-kassa, vilket kan innebära en massa onödig byråkrati idag. Ett sådant byte bör gå snabbt, enkelt och inte att ge något “glapp” i ersättningen. Om man har varit sjukskriven en tid (tre månader kan vara en rimlig gräns) och sen säger upp sig så bör det automatiskt räknas som giltigt skäl för uppsägning och direkt ge a-kassa. Om Försäkringskassan godkänt sjukskrivningen så bör det gälla även här. (Om man säger upp sig själv utan giltigt skäl så får man inte a-kassa direkt, vilket är en rimlig huvudregel.)

Detta skulle underlättas av att avskaffa a-kassorna och låta Försäkringskassan sköta även arbetslöshetsförsäkringen.

2 kommentarer to “Svårt att hitta sjukskrivna som inte är sjuka”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Bra förslag om sjukförsäkring och a-kassa säger:

    […] Se tidigare inlägg 1 och 2. […]