En delseger för svensk tryckfrihet

En enhällig jury har fällt Expressen för förtal av Mikael Persbrandt. Se artikel i DN.

DN kommenterar detta i en ledare. Jag förstår inte vad DN vill säga. Man vänder sig på oklara grunder mot att JK valde att driva processen mot Expressen, och verkar rädda för att vi går mot en utveckling med svagare tryckfrihet som finns i flera andra europeiska länder.

Det vore förvisso tragiskt om Sverige anammade den europeiska modellen, men jag har svårt att se att detta skulle leda ditåt. DN:s ledarsida värnar om pressens självreglering och verkar värja sig mot varje användning av lagstiftningen. Det är förvisso bra med självreglering, men om den fallerar, vilket den uppenbart gjort i detta fall, så måste lagstiftningen kunna användas.

Jag tycker att det var bra att juryn fällde Expressen, det visar att den svenska tryckfrihetslagstiftningen fungerar. För att kunna försvara den svenska tryckfrihetsmodellen mot de som vill införa den mer inskränkta europeiska modellen med lagstiftning “till skydd mot privatlivets helgd” så måste man kunna visa att den svenska modellen faktiskt fungerar och ger det skydd som den är tänkt att ge. Den svenska modellen innebär en större tryckfrihet, men inte en helt obegränsad tryckfrihet.

Tingsrättens slutgiltiga domen kommer om tre veckor, fortsättning följer.

2 kommentarer to “En delseger för svensk tryckfrihet”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Seger för svensk tryckfrihet säger:

    […] Se även tidigare inlägg. […]

Lämna en kommentar(detta är en captcha)