Islam, yttrandefrihet och rondellhundar

Nerikes Allehanda har publicerat en bild av Lars Vilk föreställande profeten Muhammed som rondellhund. Detta har provocerat en grupp muslimer som protesterar, kräver en ursäkt och vill att lagen ska ändras så att det blir förbjudet att publicera den typen av bilder.

Återigen visar muslimer i Sverige att de inte accepterar yttrandefriheten och det sekulära samhället.

Det dras paralleller till Jyllands-Postens numera världskända karikatyrer. Men denna teckning är faktiskt annorlunda då den inte framställer Muhammed som våldsam eller nedvärderar honom på något annat sätt i en svensk kontext. Därmed kan man inte hävda att denna bild skulle nedvärdera dagens muslimer. Att avbildning som hund kan tolkas nedvärderande i en muslimsk kontext har inte med saken att göra.

Nerikes Allehanda står på sig och vägrar be om ursäkt. Det gör de helt rätt i.

Se tidigare inlägg.

9 kommentarer to “Islam, yttrandefrihet och rondellhundar”

 1. anders säger:

  “Rytmiska slagord på arabiska blandades med uppmaningen ”Bojkotta Allehanda!” under demonstrationen.”

  Alltid dessa bojkotter, börjar bli tjatigt.

 2. LiLi säger:

  Det skulle kunna vara så att Lars Vilk bara är en obegåvad och slarvig tecknare. Eller så är det sant som hans förespråkare i DN hävdar, konstverket är en komplott, eller rättare sagt, komplotten är konstverket. Teckningen av Mohammed som rondellhund var bara en katalysator för konstverkets huvuddel som utgjordes av den karusell av protester och försvar för den västerländska yttrandefriheten som sattes i gånga av detta otydliga lilla klotter.

  Grattis till ditt deltagande i konstverket!

 3. LIDE säger:

  Demokrati betyder inte att allt är tillåtet, annars skulle det inte finnas lagar, polis,domstolar osv. Demokrati betyder också respekt för andras värderingar, det finns faktiskt människor i denna värld som fortfarande vill ha värderingar i sina liv.

 4. Mikael Ståldal säger:

  LIDE,

  Vem är det som har hävdat att demokrati betyder att allt är tillåtet?

  Däremot så innebär demokrati inte att man måste ha obegränsad respekt för andras värderingar.

 5. Mikael Ståldal » Arkiv » Världsberömda rondellhundar säger:

  […] Lars Vilks rondellhundar, som jag skrev om tidigare, håller nu på att bli världsberömda och verkar orsaka liknande internationella reaktioner som Jyllands-Postens karikatyrer gjorde. I Pakistan bränns svenska flaggor och en docka föreställande statsmininster Reinfeldt, se artikel i DN och artikel i SvD. Även Afghanistans och Pakistans regeringar protesterar, liksom tidigare Irans. Konstnären Lars Vilks har även blivit mordhotad. […]

 6. Mikael Ståldal » Arkiv » En klok muslim och en dum kristen säger:

  […] Muslimen Mohamed Omar skriver på SvD Brännpunkt att muslimska ledare bör ta avstånd från de dödshot som har utfärdats mot Lars Vilks och andra som befattar sig med hans rondellhundar. Omar skriver även att det är orimligt att kräva censur och att hädelselagar skulle vara kontraproduktiva. […]

 7. Mikael Ståldal » Arkiv » Hets mot folkgrupp och kränkning säger:

  […] Flera anmälningar har kommit in mot Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund som gör gällande att det skulle vara Hets mot folkgrupp. […]

 8. Mikael Ståldal » Arkiv » Yttranden som leder till våld säger:

  […] ska vi då se på religionskritik av Islam och den typ av satir som Lars Vilks sysslar med? Jag tycker att det blir alldeles för långsökt att pådyvla Vilks m.fl. någon form av ansvar […]