USA mot ny oljekris?

Enligt en artikel i New York Times så har oljepriset nått rekordnivån 120 dollar per fat. Mycket tyder på att detta inte är någon tillfällig topp, utan vi lär få vänja oss vid ett oljepris på denna nivå eller ännu högre framöver. Oljekonsumtionen i framförallt Kina och Indien ökar stadigt samtidigt som produktionen har svårt att hålla jämna steg.

Ett stigande oljepris leder naturligtvis till att oljeprodukter som bensin och diesel blir dyrare. Enligt en artikel i SvD så vållar de högre bensinpriserna (och dieselpriserna får man anta) protester i USA. Detta har fått presidentkandidaterna John McCain och Hillary Clinton att lova sänkt bensinskatt under sommaren, medan Barack Obama säger att priserna bara kan sjunka om efterfrågan minskar.

Obama har helt rätt. Att möta högre råvarupriser med punktskattesänkningar eller liknande åtgärder kan bli förödande. Tvärt om bör regeringarna i USA, EU och övriga västvärlden hålla huvudet kallt och låta stigande priser pressa ner efterfrågan på oljeprodukter. Punktskatter bör behållas eller höjas enligt tidigare planer.

Mycket vore vunnet ifall västvärldens konsumtion av olja minskade. Det kan leda till att priserna stabiliseras, att obehagliga regimer så som Iran får mindre pengar att ställa till sattyg med och minskade utsläpp av klimatpåverkande koldioxid.

Kommentarer är avstängda.