Kristdemokrater mot våld och sex

Kristdemokraten Anders Bergsten skriver i Expressen att dataspel som Grand Theft Auto IV borde förbjudas eftersom det uteslutande bygger på våld och sex.

Artikeln handlar huvudsakligen om att spelet är våldsamt och hur hemskt det är. Jag kan till viss del förstå hur Bergsten tänker. De flesta är överens om att verkligt våld mot människor är något i sig dåligt och omoraliskt, något som i fredstid bara kan accepteras i nödvärn och från polisen i vissa fall. Bergsten tror att våldsamma dataspel leder till mer våld i verkligheten, och mot den bakgrunden förstår jag Bergstens tankar på förbud.

Jag tror att Bergsten har fel, det finns inga belägg för att våldsamma dataspel leder till mer våld i verkligheten. Johanna har skrivit bra om detta. Dessutom vore förbud mot vissa dataspel en inskränkning i yttrandefriheten, och det ska till synnerligen starka skäl för att det ska vara befogat.

Men det riktigt intressanta i Bergstens artikel är att han klagar på att GTA IV uteslutande bygger på våld och sex. Är det så att Bergsten tycker att även sex är något i sig dåligt och omoraliskt? Något som bara kan accepteras för att skaffa barn?

(För övrigt så har jag aldrig spelat Grand Theft Auto.)

Intressant? Andra bloggar om:

2 kommentarer to “Kristdemokrater mot våld och sex”

 1. Björn Brändewall säger:

  Jag har bara sett glimtar av Grand Theft Auto, men jag kan anta att det sex som finns i spelet är ganska så rått och sexistiskt. Det är liksom inte Adam och Eva som ligger och gosar i gröngräset. Jag gissar att det är (huvudsakligen) detta som Bergsten reagerar mot.

  Sen kan man ju tycka att det är lik förbaskat moraliserande att racka ned på sex bara för att det inte skildras som en konsekvens av kärlek.

  Coca-cola har f ö gjort ett mycket trevligare GTA än originalet:
  http://youtube.com/watch?v=ieSzsh4hJWI

  (Smart captcha på bloggen, förresten.)

Lämna en kommentar(detta är en captcha)