Den svenska basindustrin vill bygga ny kärnkraft

Magnus Hall, ordförande i BasEl, skriver i Dagens Industri att de är beredda att börja bygga nya kärnkraftsverk i Sverige om/när det blir tillåtet.

När Folkpartiet liberalerna för några år sedan började kräva att förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk i Sverige (Kärntekniklagen 5 a §) ska tas bort så var det många som hävdade att det var ett ointressant förslag eftersom det ändå inte är någon som vill bygga, att det inte skulle vara lönsamt. Det är i och för sig rätt så dåliga argument mot att ta bort förbudet, men detta utspel från BasEl visar att det är fel. Uppenbarligen finns det trovärdiga och kapitalstarka aktörer i Sverige som på allvar överväger att bygga nya kärnkraftverk om/när det blir tillåtet.

Som svar på BasEls utspel så gör LO:s näringspolitiska chef Irene Wennemo några märkliga uttalanden. Samme Wennemo som för några månader sen tillsammans med Svenskt Näringsliv krävde att regeringen och socialdemokraterna ska besluta sig om kärnkraften börja nu gnälla när någon faktiskt vill bygga nya kärnkraftverk i Sverige. Uttalandet tyder på att Wennemo inte har förstått hur elmarknaden fungerar. Även om basindustrin bygger ett eget kärnkraftsverk som bara levererar el till basindustrin, och även om detta bara täcker en del av basindustrins behov, så leder det till att efterfrågan på den övriga elmarknaden minskar och priserna kan pressas ner för alla konsumenter, även hushåll.

Intressant? Andra bloggar om:

2 kommentarer to “Den svenska basindustrin vill bygga ny kärnkraft”

  1. Bengt Axmacher säger:

    Man kan förvisso tycka att det är ett dåligt argument för stopplagen, att det ändå inte är någon som vill bygga kärnkraftverk. Skall vi ha gott om förbud för sådant som ingen gör ändå, så tjocknar lagboken oroväckande samtidigt som många goda ljusa idéer slocknar oprövade.
    Om man närläser Irene Wennemo’s svar på VA’s (eller var det DI’s) frågor samma dag som Hall skrev, så lyser det genom att hon behövde lite tid att tänka innan hon stötte sig med Carin Jämtin. Något nobbande, som DI fick ihop det till, var det förvisso inte. Att denna min tolkning var rätt har jag sedermera fått bekräftat från trovärdigt håll.
    Det är inte Wennemo som är problemet utan snarare Alliansens beslut att lämna kärnkraftsfrågan ifred den här mandatperioden. Det betyder i sin tur inte att det inte skulle vara en god idé att puffa för ett förslag om att börja nästa mandatperiod med att slänga stopplagen i soptunnan.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)