Earth Hour är trams

Världsnaturfonden har lanserat kampanjen Earth Hour som går ut på att alla ska släcka sina lampor i en timme på lördag som en manifestation för klimatet och “sända en signal till världens makthavare”.

Jag tror att detta är helt meningslöst. Den här typen av kampanjer kan vara bra för att få upp bortglömda frågor på dagordningen, men klimatfrågan står redan väldigt högt på dagordningen så det behövs verkligen inte.

Klimatfrågan lider redan idag av alldeles för mycket snack och meningslösa symbolåtgärder, samtidigt som det råder skriande brist på konkreta och verkningsfulla åtgärder. Vi behöver alltså inte ännu en meningslös symbolåtgärd. Det finns till och med risk att denna kampanj, om den blir lyckad, gör att politiker lockas driva ännu mer symbolpolitik för att dölja brisen på konkreta åtgärder.

Läs även vad Johanna Nylander och Ulla Hamilton skrivit.

3 kommentarer to “Earth Hour är trams”

  1. Anton säger:

    Det känns lite sorgligt att läsa detta blogg-inlägg från 2009 och inse att det i dag är dags igen, men året är nu 2015. Spektaklet känns mer innehållslöst än någonsin.

  2. Mikael Ståldal » Arkiv » Beredskap för strömavbrott säger:

    […] varje år. För att göra miljörörelsen glad skulle vi kunna göra detta under Earth Hour. (Jag tycker förvisso att Earth Hour är rätt så tramsigt, men på detta sätt kan vi göra det […]