Piratpartiet i Europaparlamentet

Piratpartiet har valt att ansluta sig till den gröna gruppen (Greens/EFA) i Europaparlamentet. Deras parlamentariker Christian Engström förklarar varför.

Jag hade ju hoppats på att Piratpartiet skulle ansluta sig till den liberala gruppen ALDE. Men jag har svårt att klandra dem för att de valde som de gjorde, det verkar fullt rimligt utifrån deras perspektiv.

Det är intressant att läsa Engströms motivering till att de inte valde ALDE, och det tolkar jag som ett underbetyg för ALDE. Det är helt klart dags för den liberala gruppen att rycka upp sig när det gäller informationspolitik. I Sverige hoppas jag att Folkpartiet liberalerna börjar med att ompröva sin hållning till FRA:s signalspaning i kabel, IPRED och teledatalagringen.

4 kommentarer to “Piratpartiet i Europaparlamentet”

 1. Grå säger:

  Vi är ganska många som anser att det är minst ett årtionde sedan som Folkpartiet i svenska riksdagen agerade liberalt över huvud taget, snarare motsatsen.
  Övervakningslagen FRA
  Privatpolislagen Ipred
  Språktester för invandrare
  Listan kan göras lång

  Oavsett vad man tycker om dessa saker så går de inte att beskriva som liberala.

 2. Mikael Ståldal säger:

  Grå,

  Jag håller inte med om att språktest för att få bli svensk medborgare (det ska inte gälla för att få uppehållstillstånd i Sverige) skulle vara oliberalt.

  Men oavsett det så är listan inte alls så lång att man kan avfärda Folkpartiets agerande som oliberalt över lag.

 3. Staffan Ovesson säger:

  Då gratulerar vi alla protektionister och miljöfundamentalister som röstade på Piratpartiet. Övriga PP-väljare kan fundera på hur bra det blev.