Äntligen lägre restaurangmoms

Alliansen vill nu sänka momsen på resturanger, se artikel i DN. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) förtydligar att sänkningen bör ske till 12 %.

Dagens system med 12 % moms på mat i butik och takeaway från restaurang, men 25 % på äta inne på restaurang, är helt irrationellt och bisarrt. Det skapar naturligtvis krångel, gränsdragningsproblem och suboptimeringar.

Istället ska det naturligtvis vara samma momssats på all form av mat, oavsett om man köper den i butik, tar takeaway från restaurang eller sitter på restaurang och äter.

Därför är det en utmärkt idé att sänka resturangmomsen från dagens 25 % till 12 %. Det är dessutom ett bra sätt att stimulera tjänstesektorn.

3 kommentarer to “Äntligen lägre restaurangmoms”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Dags för enhetlig bokmoms säger:

    […] vilken form den förekommer, annars skapar man krångel och snedvriden konkurrens. Därför var det bra att Sverige sänkte momsen på restauranger till samma nivå som att köpa mat i butik. På samma sätt bör det vara samma moms på böcker och tidningar oavsett hur de […]

  2. Mikael Ståldal » Arkiv » Sluta skapa jobb säger:

    […] Att utvärdera all politik mot SkapaJobb-målet ger märkliga effekter. Ett tydligt exempel på detta är restaurangmomsen. Alliansregeringen sänker restaurangmomsen från 25 % till 12 % med den huvudsakliga motiveringen att det skapar jobb, Socialdemokraterna vill nu höja den till 25 % igen med motiveringen att sänkningen inte skapade så många jobb som man hoppats på. Mot bakgrund av att momsen på mat i butik hela tiden varit 12 % och att varken Alliansen eller Socialdemokraterna vill ändra på det så är det märkligt att ingen av dem ens nämner problematiken och den ökande byråkratin med att ha olika momssatser på mat beroende på hur den äts (se tidigare inlägg om detta). […]