Är det synd om Anna?

En före detta prostituerad kvinna som kallas Anna hävdar att den nyss avgångne ministern Sven Otto Littorin köpte sex av henne för fyra år sedan. Se artikel i Aftonbladet.

Jag tänkte inte kommentera turerna Littorins avgång, varken hans eget agerande eller pressens hantering av det. Utan en annan sak som detta sätter fokus på, nämligen sexköpslagen.

Om Annas historia är korrekt så gjorde sig Littorin skyldig till brott mot sexköpslagen när han köpte sex av Anna. Och Anna då är ett brottsoffer. Men på vilket sätt är Anna ett offer i detta fall? Hon var 26 år gammal vid tillfället, hon la själv ut annonser på webbsidor, hon levde i övrigt ett normalt liv och studerade på distans vid ett universitet. Det verkar inte finnas någon hallick eller något tvång inblandat. Hon var kräsen med vilka kunder hon accepterar, och krävde foto. Hon tog 2000 kronor betalt för två timmar. Hon tröttnade sen och slutade sälja sex, och har nu ett bra jobb.

Tydligen så mådde Anna psykiskt dåligt, för hon gick hos psykolog. Det är oklart om hon mådde dåligt på grund av att hon sålde sex, eller av något annat skäl. Det är ju inte helt ovanligt att unga kvinnor mår psykiskt dåligt, även om de aldrig sålt sex. Och även om hon mådde dåligt av att sälja sex så bör det primärt vara vuxna kvinnors – och mäns – eget ansvar att undvika göra sådant som man mår dåligt av. Staten bör hjälpa dem som mår dåligt, men inte schablonmässigt förbjuda en typ av beteende som kan leda till att man mår dåligt. (Sen så kan man misstänka att samhällets stigmatisering av prostitution ökar risken för att man mår psykiskt dåligt av det.)

Så jag förstår inte varför det ska vara olagligt att köpa sex av Anna. Dagens sexköpslag bör avskaffas, och ersättas met en lag mot att köpa sex av tvångsprostituerade (traffickingoffer) och av barn under 18 år, med hårdare straff än sex månaders fängelse. Se tidigare inlägg.

Däremot kan jag hålla med Anna om att det är dubbelmoral av män som Göran Lindberg och Sven Otto Littorin att köpa sex samtidigt som de försvarar sexköpslagen och en allmän syn att det är förkastligt att köpa sex.

4 kommentarer to “Är det synd om Anna?”

  1. Liberati bjuder in Sven-Otto Littorin att komma ut som kinkykille till nästa Prideparad! | Liberati säger:

    […] Perssons alldeles utmärkta genomgång av vad hela den här historien egentligen handlar om och Mikael Ståldals utmärkta bloggtext om Aftonbladets “Anna”! // Skrivet av AlexanderBard | Taggar: Aftonbladet, […]

  2. En riktig skitlag « No size fits all säger:

    […] Läs också skivad lime och Mikael Ståldal] […]

  3. Media vill ha det som i USA? | Maria Hagbom säger:

    […] som bloggar om detta är Louise Persson, Per Hagwall, Liberati och Mikael Ståldal Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken. ← Don´t mess with us! […]