Läkare på 75 procent

Överläkaren Jörg Teichert blev förlamad efter en stroke och kan efter rehabilitering jobba 75 procent. Han vill ha 25 procent sjukpenning, men Försäkringskassan nekar honom det och tycker att han istället borde söka något annat heltidsjobb. Detta har blivit en stor fråga i valrörelsen, och Socialdemokraterna vill ändra lagen så att Teichert ska få som han vill. Se artikel i Aftonbladet.

Jag skulle gissa att en 60-årig överläkare som jobbar heltid har en tämligen hög inkomst, låt oss anta 60 000 kronor per månad. Nu när han jobbar 75 procent så får han alltså 45 000 kronor per månad. Sjukpenningen har ett tak på 7,5 prisbasbelopp per år, vilket innebär att 25 procents sjukpenning maximalt kan uppgå till 5 300 kronor i månaden.

Om han skulle byta jobb så är det hyffsat troligt att hans heltidslön skulle bli lägre än 75 procent som överläkare. Men han kan ju strunta i Försäkringskassan, fortsätta jobba 75 procent överläkare och nöja sig med 45 000 kronor per månad.

Varför gör höginkomsttagare, som kan klara sig ekonomiskt på egen hand, sig så beroende av Försäkringskassan som denna överläkare verkar göra? Det blir mer och mer uppenbart att det gamla socialdemokratiska sjukförsäkringssystemet har skapat ett onödigt och osunt beroende av Försäkringskassan. Det är tur att Alliansen har börjat ändra på detta, och det vore tragiskt ifall sossarna fick makten tillbaka och fick möjlighet att vrida klockan tillbaka.

Om man ska ändra reglerna med anledning av detta fall så borde det snarare vara så att den som har så hög lön att de på deltid tjänar över taket aldrig kan få någon deltidssjukpenning utöver det. Och så borde Försäkringskassan inte uppmuntra deltidsjobbande höginkomsttagare att byta till ett heltidsjobb med lägre lön.

Kommentarer är avstängda.