Byt ut Diskrimineringsombudsmannen

Jesús Alcalá skriver en mycket intressant och avslöjande artikel om hur DO behandlar muslimer på SvD Kultur.

Muslimska män från Uzbekistan tillåts genomdriva en islamistisk könsuppdelning i klassrummet i SFI-undervisningen utan att skolledningen gör något åt saken. En kvinna från Guatemala gillar inte detta och DO-anmäler skolan för könsdiskriminering, men DO tycks inte ta detta på allvar.

Jag tycker inte att man bör förbjuda burka/niqab på allmän plats, och inte heller för studenter på universitet/högskola. Jag gillar inte att, som bl.a. Alcalá gör, ifrågasätta den fria viljan hos de vuxna kvinnor som bär burka/niqab. Och jag gillar inte när man motiverar förbud mot burka/niqab på vuxna med att det är för deras egen skull.

Men icke desto mindre sätter Alcalá fingret på en mycket viktig fråga. Bara för att en vuxen muslimsk kvinna vill bära niqab så behöver vi inte tillåta henne göra det precis överallt (t.ex. inte om hon vill jobba som förskollärare). Och hur kommer det sig att det svenska samhället, med DO i spetsen, ger intryck av att det är viktigare att en muslimsk kvinna får bära niqab överallt än att bekämpa könsdiskriminering på SFI-undervisningen som en drabbad kvinna klagar på?

Detta stärker mig i min uppfattning att sittande DO Katri Linna är högst olämplig på sin post och att regeringen bör ge henne sparken snarast. Men det räcker nog inte med det, problemet är större än Linna personligen.

Problemet är att så fort muslimer åberopar sin religion så blir det sunda förnuftet hos både DO och vissa svenska offentliga utbildningsinstitutioner helt kortslutet. I sin iver att gå muslimerna till mötes och inte “kränka” deras religion på något sätt så struntar man i både könsdiskriminering och att saker måste fungera i praktiken.

Lösningen är att ändra i diskrimineringslagen så att religion tas bort, eller åtminstonde ges en underordnad roll. Det fungerar uppenbarligen inte att ha det som idag när religion har samma status som kön och etnicitet.

Se tidigare inlägg om Alia Khalifa och DO:s behandling av muslimer.

4 kommentarer to “Byt ut Diskrimineringsombudsmannen”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Fler argument för att ge DO Katri Linna sparken säger:

    […] har skrivit om detta tidigare och […]

  2. Mikael Ståldal » Arkiv » Inte lätt att vara pubägare säger:

    […] Jag tror inte att det är lagen det är fel på, utan detta är ytterligare ett i raden av exempel på varför vår nuvarande DO bör bytas ut. […]

  3. Mikael Ståldal » Arkiv » Lägg ner DO? säger:

    […] har tidigare skrivit om att sittande DO Katri Linna är olämplig och bör bytas ut. Eriksson och Rennerfelt […]