Snus och skademinimering

Folkhälsoinstitutet går till offensiv mot snus och vill bemöta “myterna” om snus, se artikel i DN. FHI menar att den största myten kring snus är att det kan använda för att skademinimera (“harm reduction”) genom att folk som annars skulle röka istället snusar.

Men FHI misslyckas helt med att vederlägga denna “myt”, vilket beror på att det inte alls är någon myt utan helt sant. FHI säger:

Det går ändå inte att komma ifrån att snus innehåller cancerframkallande medel och att vi vet att snuset påverkar hälsan negativt,

Ja, så är det säkert. Men det intressanta är att det är markant mindre farligt än rökning. Om snus är markant mindre farligt än rökning så funkar det som skademinimering, även om det inte är helt ofarligt.

Det verkar som Folkhälsoinstitutet inte förstår vad skademinimering innebär, att de istället drivs av någon en strävan efter det helt ofarliga. Det är en utopisk, orealistisk och i många fall kontraproduktiv inställning. Det är oroväckande att den tycks ha slagit rot hos Folkhälsoinstitutet.

För övrigt så bör EU avskaffa sitt snusförbud (som bara Sverige har undantag från).

Intressant? Andra bloggar om:

4 kommentarer to “Snus och skademinimering”

  1. Politisk blogg för Mattias Lönnqvist i Sundbyberg säger:

    […] Även Mikael Ståldal bloggar om detta.. […]

  2. Mikael Ståldal » Arkiv » Folkhälsoinstitutet överdriver snusets farlighet säger:

    […] Mikael Ståldal Svensk politik och samhällsdebatt ur ett liberalt perspektiv « Snus och skademinimering […]

  3. Mikael Ståldal » Arkiv » Skattechock på snus säger:

    […] Se tidigare inlägg. […]

Lämna en kommentar(detta är en captcha)