Barn som har sex med barn

Enligt en artikel i DN så har det blivit allt vanligare att barn strax över 15 år straffas för att ha haft sex med barn strax under 15 år. Dessutom verkar tillämpningen vara godtycklig och det mycket större risk för killar än tjejer att bli straffade för detta.

Så vitt jag förstått så kan i princip en kille som fyllde 15 år igår straffas för att ha sex med en tjej som ska fylla 15 år imorgon (även om en domstol troligtvis skulle fria i ett så uppenbart gränsfall).

Så kan vi inte ha det. Lagen bör ändras så att förbudet mot att ha sex med någon under 15 år bara gäller de som är över 18 år. För de som är 15-17 år så bör det bara vara förbjudet att ha sex med någon som är mer än tre år yngre.

Naturligtvis går det att hitta exempel på när det är klart olämpligt att en 15-åring har sex med en 12-åring, eller en 16-åring med en 13-åring. Men jag tror inte att dessa problem bäst hanteras i domstolar. Det är en fråga om uppfostran och moral.

Detta gäller alltså frivilligt sex. Våldtäkt och liknande ska naturligtvis straffas oavsett de inblandades ålder (om förövaren har fyllt 15 år och därmed är straffmyndig).

4 kommentarer to “Barn som har sex med barn”

 1. Emelie säger:

  När jag var 14 var min pojkvän som jag hade då och nu 21. Tycker inte att man ska sortera folk för vilken ålder man är i, snarare mognad. Nu är jag snart 16 och han är snart 23. Det handlar inte om uppfostran och moral, jag tycker inte jag är ouppfostran. Jag är snarare väluppfostrad och vet vart gränserna går och kan hålla mig till dom. Dra inte alla över en kam.
  Lagen säger inte att det är förbjudet, den är till för att skydda. Säger du att du har haft sex med någon över 15 år (och du är under 15) och känner dig obekväm blir han eller hon straffad direkt för det. Det är en helt annan sak om man har ett förhållande och älskar varandra. Många tycker att det ser fel ut, att jag är barn och tillsammans med en vuxen. Men det spelar ingen roll, det är det som finns inuti som spelar roll. Inte det yttre.

 2. Emelie säger:

  Och du skriver ur ett liberalt perspektiv, verkar inte så riktigt.

 3. Mikael Ståldal säger:

  Emelie,

  Problemet att sortera folk efter mognad är att det blir godtyckligt och inte rättssäkert. Jag vill inte ha ett system där det räcker med att en part i efterhand säger att han/hon känner sig obekväm med att ha haft sex för att den andra parten ska straffas. (Naturligtvis ska regelrätta övergrepp som våldtäkt straffas, men det är något annat.)

  Rättssäkerhet är viktigt i ett liberalt perspektiv.

  Vad gäller uppfostran och moral så är det den äldre parten det gäller, inte den yngre.