Fel med kollektiv bestraffning av män

På grund av hulliganvåld så ska en fotbollsmatch i Holland spelas inför tomma läktare, men holländska fotbollsförbundet överväger nu att släppa in kvinnor och barn – men inte vuxna män – till matchen. Se artikel i DN.

Att spela inför tomma läktare är en rimlig lösning om man inte kan garantera säkerhet och ordning annars, även om det är trist att hulliganvåldet gått så långt. Jag förutsätter att man sänder matchen på TV som vanligt.

Att däremot släppa in kvinnor men inte män är principvidrigt och sänder helt fel signaler. Det är könsdiskriminering och kollektiv bestraffning, vilket inte är acceptabelt.

Dessutom sänder det signalen att alla män, även den stora majoritet som inte alls är våldsamma, är medskyldiga till våldet medan alla kvinnor är helt oskyldiga. Som jag skrivit tidigare så är det inte alls sant.

Visst finns det våldsamma män, och män som utan att själva vara våldsamma uppmuntrar eller accepterar våldsamma män.

Men det finns också grupp av kvinnor som accepterar och uppmuntrar de våldsamma männen genom att välja dem som partner och ha sex med dem, just på grund av att de är våldsamma. Och den som har studerat lite evolutionsbiologi inser att detta är ett oerhört starkt incitament för män som inte lyckas bli populära bland kvinnor på annat sätt att bli våldsamma, och för våldsamma män att fortsätta vara våldsamma.

Därför har kvinnor i allmänhet lika stort ansvar som män i allmänhet för att det finns en minoritet av män som är våldsamma. Att placera hela ansvaret på alla män leder fel.

6 kommentarer to “Fel med kollektiv bestraffning av män”

 1. Mats Henricson säger:

  Fast att inte släppa in någon alls är ju också kollektiv bestraffning. Om man släpper in kvinnor och barn så är det ju mindre kollektiv bestraffning. Dessutom kanske det skulle bli lite mer snack bland de män som inte släpptes in.

 2. Mikael Ståldal säger:

  Jag menar att det är mer av kollektiv bestraffning att stänga ute en viss grupp än att stänga ute alla. Att stänga ute bara män är ju dessutom könsdiskriminering, vilket att stänga ute alla inte är.

  Sen så undrar jag vad man vill uppnå med detta “snack bland de män som inte släpps in”? Och varför man inte vill ha något snack bland kvinnor?

 3. JT ravis säger:

  Jag läste den länkade bloggposten. Där skriver du om att det finns en grupp kvinnor dras till våldsamma män. Och sedan länkas vidare till en annan blogg där det påstås att Sveriges vackraste kvinnor sitter i väntrummen på våra kriminalvårdsanstalter, för att de dras till våldsamma män. Jag har varit i kontakt med kriminalvården och frågat hur det ligger till med den saken men de påstår att det inte finns någon kunskap om detta. De kunde inte utelsuta att det finns data på hur det ligger till med “kriminal-groupies” men de kände inte till dessa i så fall. Då undrar jag, hur vet du att dessa kvinnor dras till våldsamma män för att de är våldsamma? Det kan ju lika gärna vara för att männen har makt, status eller är kända (i den “värld” kvinnorna finns). Eller för att kvinnorna helt enkelt är naiva. Det sistnämnda är min entydiga erfarenhet. Jag umgicks i kriminella kretsar som ung (var dock aldrig ihop med någon våldsam) och något som alltid varit en gåta för mig är just hur dessa tjejer alltid blir så vansinnigt förvånade och bestörta när de upptäcker att männen är våldsamma. Sedan vänjer de sig men anser att våldet bara är en ytlig anomali, att männen _är_ goda, milda, rättvisa osv. Talar man med männen framkommer samma sak: deras vrede är alltid helig vrede, de är alltid orättvis behandlade och de ställer rättvisan till rätta med sitt våld. Dessa män gör aldrig fel. Kvinnorna tror dem av någon outgrundlig anledning. Möjligen kan man anklaga dessa kvinnor för önsketänkande. Så, jag undrar var man fått ifrån att kvinnor dras till våldsamma män för att de är våldsamma?

 4. Mikael Ståldal säger:

  Jag har inga strikt vetenskapliga belägg för att kvinnor dras till män för att de är våldsamma. Däremot anser jag det vara klarlagt att (vissa) kvinnor åtminstone dras till män trots att de är våldsamma, och trots att kvinnan inser eller borde inse detta. Det finns många exempel på att kvinnor dras till män som är så uppenbart våldsamma att detta faktum inte kan gått kvinnan förbi.

  Kända massmördare brukar ju få kärleksbrev i fängelset, det har nu senast hänt Anders Behring Breivik.

  Och det är illa nog, det är tillräckligt för att skapa incitament för män att bli eller fortsätta vara våldsamma, tillräckligt för att få våldsamma eller potentiellt våldsamma män att tro att våldsamhet attraherar kvinnor.

  Jag tror att om alla kvinnor skulle undvika våldsamma män så skulle detta leda till minskad våldsamhet bland män.

 5. JT ravis säger:

  Jag är alldeles övertygad om att om kvinnor unisont flydde sin väg så fort minsta antydan till våldsamhet fanns hos en man så skulle det göra stor skillnad. För män vill ha kvinnor i sina liv. Men jag är inte alldeles övertygad om att våldet sker i relation till kvinnor. Jag tror det handlar om rangordning bland män – som visserligen har en påverkan på attraktionskraften hos kvinnor, men det är sekundärt.

  Frågan är vad de där kärleksbreven till massmördare handlar om och vad de kan berätta om kvinnor och män. Jag skulle tippa att de säger särskilt mycket mer om kvinnor som grupp än vad ABB säger om män som grupp. Han är helt enkelt en mycket ovanlig avvikelse från män i gemen i sitt dåd. Men, det verkar finnas en kaka för varje maka. Kanske inte så konstigt när man tänker efter.