Elförvillning

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett miljönämnden i Mora och Orsa till Årets förvillare 2011 för att de har föreslagit elsanering för en person som säger sig lida av elallergi, se artikel i SvD.

Ett utmärkt val. Upprepade vetenskapliga studier har inte kunnat påvisa att s.k. elallergi faktiskt är någon allergi eller annan fysiologisk överkänslighetsreaktion på elektriska fält. Alltså är elsanering ingen rimlig åtgärd.

En rimlig slutsats är att det i själva verket rör sig om en psykologisk reaktion, elfobi helt enkelt. Detta bör behandlas med kognitiv beteendeterapi och elsanering är direkt kontraproduktivt.

Se tidigare inlägg.

4 kommentarer to “Elförvillning”

 1. Bo säger:

  När järnvägen kom var en del rädda för att man blev sinnesjuk av en resa.
  Skrivmaskinen och telefonen gjorde några handlingsförlamade och jag har själv sett främst kvinnor bli lika rädda för en dator som om de sett en råtta springa över kontorsgolvet.

 2. Produktasvar säger:

  Vill, kan eller vågar en hyresvärd som näringsverksamhet i brev adresserat till enskild hyresgäst värdesäkra att rum i hyresgästens bostad SKYDDAR enskild person, husdjur och egendom, samt enskild medborgares hälsa, miljö, säkerhet och ekonomiska intressen, i total harmoni med EU-rätt och EU-domstolens rättspraxis, lokalt i en medlemsstat på den inre marknaden i EES/EU?

 3. Bertil Törestad säger:

  Elfobi är inte en korrekt beteckning. Fobi betecknar en oerhört irrationell rädsla som
  inte kan beskrivas i ord. Elskräck torde snarast räknas till paranida tillstånd eller till vidskerplig inlärning.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)