Taxireglering

Enligt en artikel i Metro så finns det taxiåkare som tar ut orimliga ockerpriser för taxiresor, och det är helt lagligt. Krav på prisreglering kommer från olika håll.

Det vore trist om man återgick till det gamla system med prisregleringar. Med modern teknik finns det en bättre lösning. Nämligen att låta ett i förväg bestämt fast pris vara standard för taxiresor. Med hjälp av en GPS-navigator, som redan finns i de flesta taxibilar, så kan taxiföraren snabbt och enkelt få fram hur långt det är att köra från aktuell position till den destination som kunden anger. Då kan man i förväg komma överens om det slutliga priset, och kunden riskerar inte att få en obehaglig överraskning.

Jag tycker det är fullt rimligt att priset för en taxiresa baseras på hur lång väg det är att köra, och inget annat. Om resan tar längre tid än beräknat p.g.a. köer eller liknande är det rimligt att taxibolaget snarare än kunden står för den risken, eftersom de har bättre möjligheter än kunden att undvika dessa problem. Man kan t.ex. se till att få tillgång till köprognoser i taxibilen.

3 kommentarer to “Taxireglering”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Taxiförnyelse säger:

    […] kommer ifrån problemet med ockerpriser eftersom kunden från början vet exakt vad det kostar. Se tidigare inlägg om […]

  2. Mikael Ståldal » Arkiv » Taxipriser säger:

    […] sett att man gått längre och tillämpade detta för alla taxiresor, oavsett jämförelsepris. Se tidigare inlägg om […]

Lämna en kommentar(detta är en captcha)