Bra att ta bort subventioner till förnybar energi

Statliga energibolaget Vattenfall, tillsammans med ett flertal andra stor energibolag i Europa lobbar för att EU ska avskaffa subventioner till etablerad förnybar energi som vindkraft. De vill istället ha dyrare utsläppsrätter för koldioxidutsläpp, samt stöd till forskning på omogna energislag som vågkraft. Se artikel i Ny Teknik.

Jag håller helt med. Att fortsätta subventionera mogen och etablerad teknik som vindkraft är helt galet. Offentligt stöd bör bara ges till forskning och utveckling av ny teknik. Styrningen mot minskade koldioxidutsläpp bör huvudsakligen ske genom att det blir dyrare att släppa ut koldioxid. Utsläppsrätterna bör auktioneras ut och inte delas ut gratis, se tidigare inlägg om detta.

Carl Schlyters (mp) kritik är lätt löjeväckande när han hävdar:

De [Vattenfall] vill ha forskningsbidrag till ­experimentgrejer som vågkraft i ­stället för att bygga ut den förnybara energiteknik som redan är konkurrenskraftig.

Om den förnybara energitekniken är konkurrenskraftig så är den inte i behov av subventioner. Om den är i behov av subventioner så är den, per definition, inte konkurrenskraftig!

För övrigt så bör kärnkraft också ses som ett fullgott alternativ till fossilkraft.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)