Sluta ge bidrag till orimliga organisationer

Elöverkänsligas förbund får 1,7 miljoner kronor i bidrag som handikapporganisation av staten varje år, se artikel på SVT.

Det är fullständigt horribelt. Det är hög tid att rensa i detta bidragsträsk. I den mån man ska ha statliga bidrag till handikapporganisationer så måste det ställas strikta krav på att diagnosen i fråga är etablerad.

Elöverkänslighet (eller elallergi som det ibland kallas) finns inte, trots upprepade försök har man aldrig kunnat vetenskapligt belägga det. Därför är det – på goda grunder – inte en etablerad medicinsk diagnos. I själva verket handlar det om en form av fobi eller liknande psykiskt problem.

Personer som lider av detta bör få hjälp och behandling, men för att det ska fungera måste kan kalla saker vid dess rätta namn och behandla på rätt sätt. Att bekräfta uppfattningen att elöverkänslighet finns som fysiologiskt fenomen genom elsanering av sjukhus och att ge bidrag till en organisation som sprider ovetenskaplig propaganda gör problemen värre. Läs vad läkaren Mats Reimer tycker om detta.

I detta fall är bidraget alltså inte bara ett oförsvarligt slöseri med skattepengar, det är också direkt kontraproduktivt och skapar ökat lidande.

Se tidigare inlägg.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)