Utvisa inte utnyttjade arbetare

Enligt en artikel i Metro (sid 2) så ska en peruansk fordonstekniker som för drygt två år sedan arbetskraftsinvandrade till Sverige utvisas ur landet. Anledningen är att hans lön var för låg i början. Att lönen varit korrekt det senaste året hjälper inte, Migrationsverket vägrar ändå förlänga hans uppehållstillstånd. Såväl LO som Svenskt Näringsliv är kritiska till detta.

Jag instämmer i kritiken. Det är orimligt att någon som arbetskraftsinvandrat till Sverige och i god tro tagit ett jobb med rätt lön och villkor sedan kan utvisas för att arbetsgivaren slarvat eller fuskat. Det är att straffa fel person.

Istället borde arbetsgivaren tvingas kompensera arbetaren. LOs förslag om att göra det arbetserbjudande som ligger till grund för arbetstillståndet juridiskt bindande är bra. (Jag håller dock inte med alla andra förslag som LO har på området.)

Se tidigare inlägg.

1 kommentar to “Utvisa inte utnyttjade arbetare”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Utnyttjade arbetskraftsinvandrare säger:

    […] på juridiskt bindande arbetserbjudanden är i princip rätt tänkt, vilket jag skrivit om tidigare. Som Fredrik Voltaire från Almega påpekar så är det dock av praktiska skäl orimligt i dagens […]