Svenska värderingar

Markus Uvell skriver på DN Debatt att toleransen i Sverige är lägre än vad vi tror, och att det är ett problem i vårt mångkulturella samhälle.

Uvell har en del poänger, som att det i de flesta sammanhang och arbetsplatser bör ses som oproblematiskt med kvinnor som bär hijab (ej att förväxla med niqab). Jag tycker dock inte att man bör tillåta det med polisuniform.

Men han slirar ut i en förädisk kulturrelativism när han vägrar erkänna att det skulle finnas svenska värderingar som är värda att stå upp för och bevara.

Alla som bor i Sverige behöver inte ha exakt samma värderingar (inte ens alla infödda svenskar har exakt samma värderingar). Men vissa grundläggande värderingar måste vi ha, och de som vi utarbetat och enats om ska vi inte lättvindigt överge bara för att folk som inte omedelbart omfamnar dem invandrar hit.

Som jag skrivit tidigare så är könssegregering i kommunala badhus inte förenligt med svenska värderingar.

Se även tidigare inlägg om svensk kultur.

3 kommentarer to “Svenska värderingar”

 1. Mats Henricson säger:

  Fast, är inte våra LAGAR det som beskriver minimivån av anpassning till samhället?

  Om vi tar badhusen som exempel, så om man verkligen inte gillar dem så behöver man inte gå dit. OM man går dit så får man inte tafsa i bubbelpoolen, det är sexuellt ofredande, ett brott mot våra lagar. Eller blotta sig, också straffbart. Visst, det finns tråkiga beteenden som inte är brottsliga, men det får vi leva med. Exempel, att stå och röka precis utanför ingången till ett badhus så att en del rök kommer in i badhuset. Dålig stil, men knappast straffbart.

  Jag tycker det är så enkelt, men kanske är jag naiv?

 2. Mikael Ståldal säger:

  Det hade varit så enkelt om vi levt i en nattväktarstat. Men det gör vi inte, vi lever i en komplicerad välfärdsstat, och då är det inte så enkelt.

  En lösning på problemet med kommunala badhus vore att helt enkelt avskaffa alla kommunala badhus, och låta de som vill bada innomhus göra det i privata badhus, utan subvention av skattemedel.

  Men nu är det så att i stort sett alla kommuner i landet har badhus som subventioneras med skattemedel. De kan inte vara värdeneutrala, utan måste ta ställning.

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Könssegregering säger:

  […] bosätta sig i Sverige och delta i det svenska samhället i viss utsträckning anpassar sig till de normer och värderingar som råder här, även om det strider mot deras religion. Samtidigt som vi bör vara öppna för […]