Den så kallade Svenska Modellen på arbetsmarknaden handlar om makt – om arbetsgivarnas och om fackförbundens makt. Ju mera centraliserat avtalsskrivandet är, desto mer sprider sig en känsla av trygghet och förnöjelse både i arbetsgivar- och löntagarleden.

Centrala avtal betyder mindre konflikt, färre förlorade arbetsdagar, högre produktivitet, och mindre frihet för den enskilda individen. Den negativa föreningsfriheten naggas i kanten, individens rätt att teckna avtal minskar, och både arbetsgivarnas organisationer liksom löntagarnas organisationer får ökad makt, och ökad tilldelning av resurser.

Det ligger i både Svenskt Näringslivs och fackförbundens intresse att hålla på de centrala avtalen, och därför har vi en moderat arbetsmarknadsminister som går ut och deklarerar att regeringen minsann ska försvara Byggnadsarbetareförbundets vidriga protest i Waxholm och därför har vi ett fackförbund som går ut och kräver en ursäkt från regeringen för att en riksdagsman säger något ofördelaktigt när sagda fackförbund försöker krossa ett litet företag.

Jag skulle således inte bli förvånad om det verkligen kom en ursäkt från regeringen. Jag skulle inte bli förvånad om regeringsföreträdare, inklusive min partiledare Maud Olofsson, tog Fredrick Federley i örat offentligt.

Naturligtvis är Laval-konflikten lika vidrig nu som den var då mitt i konflikten. Ett fackförbund bestämde sig för att prisa ut ett lettiskt företag från marknaden genom att kräva en betydligt högre lön från Laval än som var den gänsgse lönen på marknaden. Ett annat fackförbund bestämde sig för att blockera en liten salladsbar därför att arbetsgivaren gav bättre villkor till sina anställda än kollektivavtalet, och därför hoppade över kollektivavtalet på begäran av sina anställda.

Nu ska regeringen försvara Byggnads inför EG-domstolen i Bryssel, och jag förväntar mig inga aktioner till stöd för den egenföretagare som drabbats av blockaden i Göteborg. Jag förväntar mig närmast en socialdemokratisk retorik.

Däremot väntar jag mig ingen liberalism från regeringen i den här frågan, eller från Svenskt Näringsliv. Nu när man har makten så gäller det att hålla sig väl med centraliseringen, att hålla sig väl med Svenskt Näringsliv som vill öka centraliseringen, och att hålla sig väl med LO-förbunden som vill bibehålla centraliseringen.

I själva verket borde en liberal regering stå upp för den negativa föreningsfriheten, stå upp för rätten att teckna egna avtal, för rätten att gå sin egen väg.

Björn Pedersen
/Näringsministern


5 kommentarer till “Inte så liberalt, precis, från regeringen”  

 1. 1 Peder

  Mycket bra skrivet, och tyvärr kommer nog dina farhågor att besannas. :-/

 2. 2 Robin Hood

  Jag började precis må illa, de nya socialdemokraterna suger verkligen. Nu står hoppet till Centern som visat sig vara lite mer modiga vad gäller detta område.

 3. 3 Marcus F

  Riktigt äcklande är det, Zaremba borde vara obligatorisk läsning på arbetsmarknadsdepartementet.
  Hur sen byggnads och regeringen får det här att gå ihop med vårt EU-medlemskap är en gåta. Vi är alla jämlika, men vissa är tydligen mer jämlika än andra…

 4. 4 Ubbe

  Följande länk kan vara tänkvärd:

  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=122&a=313199

  Det är ledarsidan i liberla GP som förklarar skillnad mellan lagstadgade förhållanden samt avtalade förhållanden.

  Sedan var det väl inte helt sant att hon gav bättre villkor än vad avtalet sade?
  Även det framgår av texten i länken ovan, samt i nyhetsrapportering i SR idag.

  De personer som klagar på stelbenthet i de nu EU-direktiven för arbetstider som börjar gälla från 1/1-07 bör kanske fundera kring den flexibilitet som våra svenska avtal medfört historiskt.

  Sedan vore det bra om man kunde ta bort den hårda partpolitska polimiken i den allmänna debatten och börja fokusera på vad som är av faktisk vikt för svensk arbetsmarknad:
  Goda förhållanden för såväl företag som anställda.
  Detta upprätthålls sannolikt enklast genom den modell vi har idag, för ingen önskar väl sig en arbetsmarknad där konflikter är vardagsföretelser?

 5. 5 Mikael Ståldal

  Ubbe, här har vi en “upprörd ung högerdebattör” som motsäger fackets påstående att de anställda på Wild’n Fresh skulle få det bättre med kollektivavtal. Här.

  Läs även detta.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.