Inga fler gasbilar?

Det är nedslående att läsa att Volvo slutar tillverka gasbilar. Fordon som går på biogas är de mest miljövänliga som finns tillgängliga idag.

Samtidigt är det svårt att klandra Volvo för detta, de måste trots allt tjäna pengar precis som alla andra företag. Man kan inte kräva att de efter tio år ska fortsätta med en verksamhet som går med förlust. Det är knappast Volvos fel att inte gasbilar blivit populärare.

Att gasbilar inte blivit populärare tror jag beror främst på två saker.

Dels har den avgående regeringen (och en del kommuner) fört en politik som på olika sätt gynnat E85-bilar orimligt mycket. Trots att gasbilar är mycket bättre för miljön har det oftast inte varit någon skillnad vilka förmåner de fått, därför har de flesta istället valt E85 som är billigare och enklare. Den avgående regeringens politik är ett stort pedagogiskt misslyckande, man har fått folk i allmänhet att tro att alla miljöbilar är likvärdiga och att det kvittar om man kör E85 eller biogas. Risken är nu stor att “miljöbil” blir synonymt med E85-bil, vilket är mycket olyckligt då det knappast är någon långsiktigt hållbar lösning.

Det andra skälet är att utbyggnaden av tankställen för fordonsgas har gått för långsamt. Även här har den avgående regeringen ett ansvar, man har drivit igenom en lag som kräver att alla bensinstationer ska tillhandahålla minst ett alternativt bränsle, men det går lika bra med E85 som med fordonsgas.

Man får nu sätta hoppet till att biogas som fordonsbränsle forsätter att utvecklas i bussar och andra tunga fordon.

Se tidigare inlägg här och här.

Kommentarer är avstängda.