Världsberömda rondellhundar

Lars Vilks rondellhundar, som jag skrev om tidigare, håller nu på att bli världsberömda och verkar orsaka liknande internationella reaktioner som Jyllands-Postens karikatyrer gjorde. I Pakistan bränns svenska flaggor och en docka föreställande statsmininster Reinfeldt, se artikel i DN och artikel i SvD. Även Afghanistans och Pakistans regeringar protesterar, liksom tidigare Irans. Konstnären Lars Vilks har även blivit mordhotad.

Detta är allvarligt. Nu är det väldigt viktigt att såväl Nerikes Allehanda som den svenska regeringen står upp för yttrandefriheten och inte viker sig för hot och påtryckningar. Nerikes Allehanda gjorde inte fel när de publicerade teckningen och gör helt rätt i att inte be om ursäkt. Och regeringen gör helt rätt i att varken ingripa mot NA eller be om ursäkt.

Nu måste vi ge både NA och regeringen vårt stöd så att de inte viker sig för hot och påtryckningar.

2 kommentarer to “Världsberömda rondellhundar”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Ambassadören och yttrandefriheten säger:

    […] Det gäller både för kritik från Israel för denna artikel i Afronbladet och för kritik från muslimska länder för Lars Vilks rondellhundar. […]