En replikator skulle faktist vara rätt så trevligt

Via Johan Norberg fick jag tips om denna beskrivning om varför fem olika “häftiga prylar” som förekommer i Science Fiction inte skulle funka i praktiken.

När det gäller replikatorer (“Matter Replicators”) så tycker jag att de är helt ute och cyklar.

Dagens monetära system faktiskt inte i någon större utsträckning beroende av fysiska sedlar och mynt. Väldigt mycket hanteras redan elektroniskt och det vore inte något avgörande problem att helt övergå till elektroniska pengar. Att möjligheten att enkelt förfalska sedlar och mynt skulle omöjliggöra en ekonomi är nonsens.

Samma sak gäller (den eventuella) möjligheten att producera guld. De flesta länder har faktiskt sedan länge övergett guldmyntfoten. Även om dagens ekonomi i viss mån bygger på att guld har ett hyffsat beständigt värde så är jag övertygad om att det går att anpassa sig och leva utan det.

(Det är inte alls säkert att en replikator skulle kunna producera guld, den kanske bara kan skyffla runt atomer men inte skapa eller omvandla grundämnen.)

Möjligheten för alla att skapa sedlar, mynt och guld skulle möjligtvis skapa vissa övergångsproblem, men inte på allvar hota samhällets grundvallar och fortbestånd.

En mer seriös invändning är att om alla har en replikator så skulle alla förlora jobbet eftersom behovet av jordbruk, industri och affärer skulle försvinna. Men inte heller detta är en rimlig invändning. En replikator kan bara kopiera (massproducera) sånt som redan finns. De enda jobb som skulle försvinna är alltså de som handlar om massproduktion och distribution av saker, d.v.s. handel, industri och jordbruk (som massproducerar mat).

Alla andra jobb blir kvar. Det skulle fortfarande finnas behov av att designa och uppfinna nya saker. Det skulle fortfarande finnas behov av kultur, media, nöjen, utbildning, äldreomsorg och inte minst sjukvård som artikelförfattarna i ett anfall av klarsynthet påpekar. Se tidigare inlägg.

Tillgång till replikatorer skulle förvisso göra vårt samhälle och ekonomi annorlunda än idag, men jag tror att skillnaderna skulle bli mindre än vad man kan tro. Skillnaderna skulle bli betydligt mindre än om man jämför samhället före den industriella revolutionen på 1800-talet med idag. Det skulle fortfarande finnas jobb, det skulle fortfarande finnas ekonomi och pengar, och det skulle troligtvis vara bättre än idag.

5 kommentarer to “En replikator skulle faktist vara rätt så trevligt”

 1. jörgen säger:

  Jag kräver lagstiftning!

  Skämt åsido, blir du inte lite utfreakad av teleportern, som är en slags replikator? Det gamla talesättet “Att resa är att dö en smula” får ju ny aktualitet…

 2. Mikael Ståldal säger:

  Det är mycket möjligt att det kommer att utvecklas enklare replikatorer långt innan teleporterare blir möjligt.

  En sådan enkel replikator kommer troligtvis bara kunna skyffla runt atomer, och inte kunna skapa eller omvandla grundämnen (om inte annat så för att det skulle kräva väldigt mycket energi). Därmed kan den inte skapa guld, och inte heller atombomber. Man får helt enkelt fylla på den med alla grundämnen som behövs.

  En sådan replikator kan nog inte heller kopiera människor med bibehållet medvetande. Kanske inte ens levande djur över huvud taget.

  Troligtvis skulle en sådan replikator främst användas för massproduktion av prylar och mat, snarare än som en “prylfax”.

 3. Johan Richter säger:

  Det vore väl härligt om vi slapp arbeta, inte ett problem?

 4. Mikael Ståldal » Arkiv » För dyrt att avskaffa kontanter säger:

  […] som kan erbjuda samma funktioner. Och det finns inget annat sådant än sedlar och mynt idag. I princip är det fullt möjligt att utveckla ett elektroniskt “kontant”-system, och kanske blir det verklighet […]