Orimlig narkotikalagstiftning

Under mitt jobb som nämndeman i tingsrätten så är det påfallande ofta som vi dömer folk för ringa narkotikabrott, d.v.s. bruk eller innehav av små mängder narkotika för eget bruk.

Jag frågar mig ofta vad meningen med att döma folk för narkotikabruk är. Den som brukar narkotika skadar ingen annan än sig själv (och ibland inte ens det). Det förekommer i och för sig att folk begår andra brott under inverkan av droger, men det gäller ju alkohol (som är tillåtet att bruka) också. Precis som när det gäller att köra bil utan bilbälte så frågar jag mig om det är rätt användning av rättsväsendets resurser.

Efter att ha läst denna artikel så blir det tydligt att svensk narkotikalagstiftning inte bara leder till onödigt resursslöseri, den är också direkt skadlig och helt orimlig.

Narkotikabruk och innehav av små mängder narkotika för eget bruk bör avkriminaliseras, vilket enklast sker genom att ta bort punkt 6 i 1 § Narkotikastrafflagen.

Det skulle dock inte hjälpa den MS-sjuka kvinnan i artikeln, eftersom hon dessutom odlat sin egen cannabis. Därför bör även läkemedel med cannabis tillåtas, precis som i Canada och Storbritannien.

22 kommentarer to “Orimlig narkotikalagstiftning”

 1. Dan säger:

  Någon kan ju ta hand om den polismyndighet som har haft hand om henne.
  De 37 dagarna utan bromsmedicin var ett klart brott mot artikel 3 i den europeiska konventionen om mänskliga rättighter.

  för den som är intresserad finns här ett prejudicernade mål
  http://www.echr.coe.int/eng/Press/2002/nov/14November2002Mouiselepress.htm

  from domslutet:
  “Article 3 required States to protect the physical integrity of persons who had been deprived of their liberty, notably by providing them with any necessary medical assistance.”

  Dan

 2. Mike säger:

  Vad detta land är i stort behov av är antingen en narkotikareformering i form av någon reglering med förnuft och sans bakom lagstiftning och sluta unvika problemet som att det inte fanns och se till våran politik rörande läkemedel såsom sativex och hur utsatta behandlas vilket det inte finns något protocol för tydligen i vårat såkallade moderna samhälle.

  Att situationer såm dessa ska behöva uppstå pga beslutsfattares okunskap, fördomar , eller ställning är skandalöst och har inget förknippat med ,demokrati,rättvisa, eller något humanitärt snarare så långt ifrån det går att komma.

  Det är dags och ta tag i detta och se till att samhällsutveckling kan befrämjas på ett ansvarsfullt och rättvist sätt som gynnar skattebetalaren.

  Man kan inte skjuta detta under mattan hur länge som helst.
  Staten måste ju fullfölja sin plikt och se till folkets vilja annars skapas en obalans.

  Om tilltron går förlorad rasar korhuset av minsta pust.

 3. pink säger:

  Äntligen ett ord i rättand tid!
  Avkriminalisera cannabis, nu!

 4. Mikael Ståldal säger:

  Observera att jag inte förespråkar en fullständig avkriminalisering av cannabis (så som i Holland). Jag vill avkriminalisera bruk och innehav för eget bruk, samt öppna för medicinsk användning (som receptbelagt läkemedel).

  Avkriminalisering av bruket bör för övrigt gälla all sorts narkotika, inte bara cannabis.

 5. Mike säger:

  Detta var bra skrivet :

  http://fridholm.net/

  http://blogg.aftonbladet.se/19586/perma/705872/

  Mmm jag förstår din argumentering du har insett att det inte är brukaren som bör straffas och ligger bakom problemen med droger utan snarare dom som står högre upp på listan.

  Detta vet du eftersom du sett så många fall.

  Jag tror att du har rätt till en mycket stor del.
  Och tror även jag att med en Förnuftig lagföring och rätt utbildning så kan man skapa ansvar.
  Eftersom ansvaret måste komma från folket själva så kan ett fritt samhälle endast skötas av medborgarna själva men då måste dom känna till sanningen ochså och den måste sluta sopas under mattan.
  Befolkningen sluta bombas med skrämmselpropaganda baserat på okunskap och förtryck.

  Vågar inte ens tänka tanken om hur stort mörkertalet är vad gäller cannabis i sverige men en sak är dock säker.
  Regering mörklägger sin statestik i Eu .
  Detta år ska nollvisionen redovisas och sedan den infördes har inget blivigt bättre så det lär inte vara något annat än lögner som läggs upp på borden iallafall i syfte och stramma åt tyglarna gentemot befolkningen ännu hårdare.

  Man försöker göra allt i nykterhetens namn som kan ge en mera kontroll och befogenheter och lägga sig i folks privatliv och förskjuta fakta , historia osv mm.

  I dokumentären sefy kan man se en lärare till socionomer på högskolan förespråka legalisering då förbudet leder till så mycket besvär.

  Han säger att man kan vara beroende av vad som helst Ex kaffe titta på Tv osv osv.

  Jag skulle snarare säga att folk är så beroende av att vara självupptagna med att vilja följa konsumentsamhället och bara vilja ha, så dom har aldrig sökt sanningen på egen hand utan bara tackat och tagit emot vad dom matats med och idag är dom in och utvända individer med ingen aning om vad rätt eller fel är.

  Det är där skon klämmer och det är dags för förändring.

  Hur länge ska man låta folk straffas bara pga en massa folks okunskap och passivitet som har sin grund i en propaganda som bara lett till mera osämja på alla sätt?

  Att låta Tvn som alla dyrkar eller fått sitt perspektiv ifrån skapa ens tankesätt är bara förnedra.

  Dags för förändring.

 6. Mike säger:

  Det är lustigt hur effektivt systemet kan vara på straff men inte och hjälpa.

  Hur folk kan behandlas bakom ryggen på allmänheten bara för att människors passivitet i slutändan slår dem själva.

  Dags och inse faktum – Nollvisionen = Tottalt fiasko.
  längst ner på denna blog och baserat på en undersökning av Dn inte aftonbladet.
  http://blogg.aftonbladet.se/19586/perma/705872/

 7. hamid Reza säger:

  I och med det att hon inte fick sin medcin under häktnings tidn, så är all förhör och erkänande utan lagliga värde, alla skulle erkänna sig skidiga om de inte fick sin medciner. det är lika med metoder som använs i Dikatoriska länder, fången får vara utan sömn, utan mat ,utan möjlighet till en toalet,……. +kropsliga tortyr då erkänner de i ett förhör. Men rättstan sverige som ÖVERVAKAR och FÖRSPRKAR försprkar mänskliga rätighetter, gör lika behandling av sina fångar för sådant som är lagligt i granländer inom EU. Att neka henne medcin , har jag upplevt både på häktet och även i frihet.Så maniskor som har ett så alvarligt sjukdom prövar med egen medcinering, då blir de DÖMDA till fängelse .Det är både sorligt och löjligt, och inte minst omänskligt. Men MÄNSKLIGA rätigheter är vi bra på exportera, inte tilllämpa. Det är inte första gången STATEN sparkar på de som liger på marken redan,och inte sista gången. Jag och många andra har upplevt det, men alla kommer att uppleva ett liknande behandlig av RÄTTSTATER. jag har verken respet eller tilltro på SÅDANA stater.LÅT DEN SJUKA FÅ VÅRD; HJÄLP HENNE , KAN NI INTE GÖRA DET så Sparka INTE HENNE ,HON ÄR REDAN strafat GENOM SITT SJUKDOM.l

 8. Johan Richter säger:

  Vill du avkriminalisera tillverkning för eget bruk också?

  Det skulle ju också frigöra resurser, och dessutom minska den organiserade brottsligheten.

 9. Mikael Ståldal säger:

  Johan,

  Bra fråga, jag är inte riktigt säker på vad jag tycker om det.

  Å ena sidan skulle det som du säger frigöra ytterligare resurser och minska knarklangarnas marknad. Å andra sidan är det risk att det skulle göra narkotika mycket mer tillgänglig, och det tror jag inte är bra.

 10. Joakim L säger:

  Allt detta slogs med tydlighet fast i den kommisionerade RSA-rapporten i Storbritannien förra året. De kunde mer eller mindre konstatera att tobak och alkohol kostar samhället mångdubbelt mer i förlorade människoliv, trasiga hem och våldsamma övergrepp än de allra flesta droger kommer i närheten av.
  http://www.thersa.org/projects/drugs.asp

 11. Johan Richter säger:

  Nu är jag tobak och alkohol med all säkerhet de vanligaste tunga drogerna i Storbritannien och därmed är det naturligt att de också orsakar störst skada.

  Därmed inte sagt att de nödvändigtvis är mindre farliga än vissa olagliga droger. Tobak är ju vid långvarigt bruk synnerligen giftigt t ex. Och alkohol har ju också många skadeverkningar som inte alla droger har. T ex att framkalla aggresivitet.

 12. Mike säger:

  En namninsamling har startat.

  http://www.namninsamling.com/site/get.asp?ny_narkotikapolitik_nu

 13. Cecilia säger:

  Jättebra jobbat!
  Jag plöjer igenom alla bloggar jag kan hitta på temat.
  Nu är det dags att bilda en organisation till stöd för rätten till medicinskt bruk av cannabis!

 14. Mike säger:

  Att dricka lösningsmedel som sprit har jag aldrig fattat mig på då jag är en sådan person som ser min kropp som mtt tempel och är mycket noga med vad jag stoppar i mig och studerar hur olika ämnen påverkar kroppen.
  Har alltid tränat kampsorter gymnastik romerska ringar osv osv

  Värre ämnen än sprit får man ju leta efter(Lösningsmedel).

  Att legalisera lätta droger under reglerad form eller åtminstonde för sjuka eller och se till att sjuka har rätt läkemedel vore väntat.
  Att legalisera tyngre droger skulle spara samhället mycket resurser men samtidigt har du risken att det går åt det andra hållet eftersom folket inte är vana att hantera detta på ett förnuftigt sett som andra länder har lärt sig exempelvis att dricka med måtta(kanada).
  Eller den nivån holland har nått nu med tiden där deras statestik gällande tunga droger vida överstiger våra i Sverige.
  Sanningen är ju den att staten inte har något intresse och bota tunga droganvändare som heroinister mm .
  Om dom hade haft intresset hade dom infört ibbogaine kliniker i sverige för längesedan men det är som allt annat det ska se bra ut uttåt men sen kan det vara haveri i verkligheten.
  Makthavare harju vettat sedan länge att om du förbjuder något så brukas det bara mera.
  Dom får ju jobb åt sig själva på köpet.
  Samtidigt kan man skapa klassamhälle.
  Och Oftast är det den fattige och utsatte som förgås.
  Heroinet ökar med 2000% från afghanistan.
  Konstigt med tanke på att halva europa är där och strider.
  För att odla 1 kg heroin krävs en yta som en fottbollsplan.
  Borde inte en ökning med 2000% synas från radar? Från marken? Nej självklart inte.
  Eftersom bushkartellen i usa och underättelsetjänsterna samarbetar med att skapa knarkmonopol så måste ju bankarteller och Maktelitens familjer och andra ta del av kakan här på denna sida av kontinenten.

  Cia smugglar cocain och detta bevittnas av 3 st barn.
  Cia iscensätter barnens mord som bevittnas av ytterliggare folk.
  Detta sprider sig i rask takt och i samma raska takt mördas dom vetande.
  Historian slutar upp med att halva byns invånare dödas och alla små barn och familjer känner till vad som pågår.

  The Mena Connection.
  http://video.google.com/videoplay?docid=8615500044492220653&q=the+mena+connection&total=46&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0

  Snyggt samhälle är det detta vi ska sträva efter?
  Som jag fattat grep om detta är våran Narkotikapolitik påtryckt av Usa enligt en artikel i Dn där nollvisionen redovisas och framstår som den stora bluffen.

 15. Mike säger:

  Svt Sefyr Sanningen om cannabis,

  Rätt lustigt att denna gått på svensk tv, förvånar mig att man inte mörklagt detta ochså.

  http://video.google.com/videoplay?docid=9097753575308492724

 16. Mike säger:

  Ja jag tänkte väl att det var något:

  Politiskt ungdomsprogram som gick på SVT för ett par år sedan. Gjorde ett väldigt uppmärksammat program om cannabis. Detta blev fällt av granskningsnämnden för att vara för partiskt.

  Sanningen är partisk i sverige just snyggt vilket samhälle.

 17. Magnus säger:

  Ang. Dans inlägg; Är det någon påläst och byråkratiskt kunnig människa som har anmält/kan ta på sig att göra en anmälan om detta fall till ECHR?
  Svenska staten _måste_ smiskas för detta! Det är så äckligt detta att jag nu mer än någonsin överväger att lämna landet.

  Känns föga motivierat att betala skatt till denna diktatur. Sjukvården är ett skämt, och när folk självmedicinerar låser staten in dem… pff

  Sverige == fascism(?)

  Avkriminalisera droger nu! Bort med bälteslagen! Bort med rabiata tankar på cykelhjälmslag! Bort med fascismen NU! JAG kan tänka och välja själv om jag vill leva till jag blir 100 eller dö nästa år vid 36år pga heroin eller bilkrasch utan bälte – staten ska INTE bestämma vad jag gör eller inte gör så länge jag inte skadar någon annan levande varelse.

 18. Mike säger:

  Ja något måste göras och något kommer att göras.

  Vi sitter nu i facebook gruppen (Susanne Eriksson= är ingen skurk och talar vidare om hur vi ska gå tillväga.

  Och måste bara säga till Mikael Ståldal.

  Du är en god människa men ett varmt hjärta, både modig och vaken.

  Jag bugar inför dig min herre.

 19. thomas säger:

  All narkotikahantering i alla led stödjer den organiserade brottsligheten.
  Vi påverkar marknaden geniom våra inköp och levnadsideal.
  All droganvändning påverkar våra relationer, familj och samhälle.
  Det ett samhälle inte vill ha måste förbjudas och stoppas.
  Öka hjälpinsattserna för dom som vill sluta knarka.Mer stöd till ungdammar och utsatta.

 20. Mikael Ståldal säger:

  thomas,

  Nej, jag tror inte alls att all narkotikahantering i alla led stödjer den organiserade brottsligheten.

  Man kan lika gärna säga att dagens lagstiftning stödjer den organiserade brottsligheten. Om bekämpning av den organiserade brottsligheten är det enda målet med narkotikapolitiken så borde man radikalt ändra dagens politik och legalisera all hantering av all sorts narkotika.

  Det är dock inget som jag förespråkar, för jag ser andra mål än den organiserade brottsligheten.

 21. Mikael Ståldal » Arkiv » Ohemult förbudsivrande från FP och KD säger:

  […] övrigt så anser jag att dagens nolltolerans mot narkotikabruk bör avskaffas, se tidigare inlägg om detta. Det verkar som om Piratpartiet är det enda parti som delar min åsikt kring detta, så […]