Djupa skyttegravar kring upphovsrätten och IPRED

I frågan om IPRED-lagen har det grävts djupa skyttegravar på båda sidor.

På ena sidan har vi skiv- och filmindustrin samt en del artister som är kompromisslöst för IPRED-lagen och till och med hotar att sluta göra film i Sverige om den inte kommer till.

På andra sidan har vi pirater som tycker att upphovsrätten mest är i vägen och vägrar se minsta problem med att filmer sprids på Pirate Bay innan de haft biopremiär.

Som jag skrivit tidigare så är jag mot IPRED-lagen för att den innebär en oacceptabel inskränkning av den personliga integriteten och hotar rättssäkerheten. Det innebär inte att jag är emot upphovsrätt eller att jag tycker att det är rätt att fildela upphovsrättsskyddat material helt ohämmat.

Men, precis som HAX skriver, så tvingas jag ta piraternas parti i denna strid eftersom upphovsrättslobbyn beter sig så tjurskalligt och vägrar se problemen med integritet och rättssäkerhet i sina egna förslag.

Och det började inte med IPRED. 2005 ändrades upphovsrättslagen. Dels så blev det uttryckligen förbjudet att olovligen ladda ner upphovsrättsskyddat material från Internet, vilket jag tycker är en helt OK bestämmelse. Dels så blev det förbjudet att kringå DRM-skydd, vilket är orimligt.

Jag hoppas att regeringen förmår hålla huvudet kallt och hitta en rimlig kompromiss. Vad gäller IPRED-lagen så kan en sådan vara att polisen ges möjlighet att begära ut information om de som laddat upp upphovsrättsskyddat material och att man i en straffrättslig domstolsprocess dömer dem till straff och skadestånd till upphovsmännen. Samtidigt kan man ge polisen order att prioritera denna typen av brott där upphovsmännen lider stor ekonomisk skada, t.ex. att ladda upp filmer innan de haft biopremiär.

Men denna fråga är större än bara IPRED. För att vi ska komma framåt så måste även upphovsrättslobbyn sansa sig och börja jobba på att erbjuda bra nerladdningstjänster för film och musik, utan att förlita sig på DRM. Se tidigare inlägg om detta.

Musikbranchen har kommit en bra bit på väg, flera sajter tillhandahåller nu nerladdning av musik i MP3-format utan DRM-skydd. Men filmbranchen har långt kvar tills den förmår släppa den snuttefilt som DRM har blivit.

Förbudet mot att kringå DRM-skydd i upphovsrättslagen bör avskaffas. Det är i sig är en orimlig frihetsinskränkning, det förhindrar i praktiken folk från att ta del av sådant som de köpt på det sätt de själva vill (t.ex. att kopiera en film från en köp-DVD till hårddisken på en liten bärbar dator som inte har inbyggd DVD-läsare). Dels så kan det motverka forskning kring kryptografi, vilket KTH påpekade under remissbehandlingen.

Kommentarer är avstängda.