Urvattning av KRAV

Klimatpåverkan ska hädanefter ingå i KRAV-märkning, se artikel i DN.

Det är synd att KRAV valt att göra så, istället för att utveckla en separat klimatmärkning som var ett alternativ som de övervägde. Ju fler aspekter man väger in i KRAV-märkningen, desto mer utvattnad och mindre intressant blir den. Det är inte alltid klimatvänlighet och andra aspekter i KRAV-märkningen går hand i hand, och när de blir en konflikt så vill jag som konsument ha så mycket information som möjligt (inom rimliga gränser) för att kunna göra mitt eget val enligt mina egna preferenser. Att väga klimatpåverkan emot andra KRAV-aspekter är något som vi kan ha olika personliga preferenser om, och jag gillar inte att KRAV ska fatta detta beslut åt mig.

Jag hade hellre sett att man splittrade upp KRAV-märkningen i flera märkningar:

 • Odlad utan konstgödsel
 • Odlad utan kemiska bekämpningsmedel
 • Fri från GMO
 • Uppfödd på vilt gräs (istället för kraftfoder)
 • o.s.v.

Fast det ställer förstås krav på att vi konsumenter ska tänka själva, och det är ju jobbigt. Och det kräver också att man erkänner att olika konsumenter har olika preferenser (jag har t.ex. inget emot GMO), och det stämmer inte med vissas uppfattning att alla “goda” människor tycker lika om allt detta.

För övrigt så tycker jag inte att en separat klimatmärkning hade varit så lyckad heller. All mat påverkar klimatet mer eller mindre, och det blir godtyckligt var man drar gränsen för vad som godkänns för märkning. Fast hellre en separat märkning, den kan man ju strunta i. Nu saboterar de istället den befintliga KRAV-märkningen som innehåller annan intressant information.

Se tidigare inlägg om ekologisk mat och klimat, och om ekologisk mat.

3 kommentarer to “Urvattning av KRAV”

 1. Klatuu säger:

  Vet du något om GMO som jag har missat eftersom du inte har något emot att vi stoppar i oss grödor som ställer till så mycket problem som just GMO-grödor gör?

 2. Mikael Ståldal säger:

  Klatuu,

  Jag kan hänvisa till en artikeln i DN Debatt nyligen:
  http://www.dn.se/opinion/debatt/nyttig-genmanipulerad-mat-stoppas-av-skrackpropaganda-1.817717