Socialdemokratisk skattepolitik

Jag var på detta seminarium idag.

Det var avslöjande att höra vad Johan Lundberg (s) tyckte om bensinskatt. Han tyckte att hög bensinskatt var bra för att det gynnar svenska företag som producerar biobränsle.

Det är helt orimligt att motivera bensinskatt på det sättet. Det må vara en positiv bieffekt, men får aldrig vara någon motivering i sig. Om man accepterar den motiveringen så kan man lika gärna kräva skatt på Coca-Cola för att gynna svenska tillverkare av vitamindrycker, vilket denne sosse också gjorde. Och han gjorde det utan att säga ett ord om folkhälsa som annars brukar användas för att motivera skatt på läsk. Jag tycker att läskskatt är fel i vilket fall, men folkhälsoargumentet är i alla fall mindre dåligt än gynna-svenska-alternativ-argumentet.

Att föra en sådan skattepolitik är fel av flera skäl. Dels så snedvrider man konkurrens och prisbildningen genom att godtyckligt beskatta olika konkurrerande produkter olika.

Dels så innebär det protektionism att gynna svenska företag på detta sätt. Troligtvis skulle Sverige få klagomål från EU och/eller WTO. EU har tidigare kritiserat Sverige för att ha högre skatt på vin än öl då detta antogs gynna svenska ölproducenter fram för franska/spanska/italienska vinproducenter.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)