Medborgarlön?

Christian Engström med flera i Piratpartiet har börjat fundera på medborgarlön.

Engström menar att medborgarlön skulle ta bort ineffektiviteten p.g.a. den järnhårda lönelagen. Måhända, men i dagens Sverige så finns det flera andra saker ovanpå den som ytterligare förvärrar ineffektiviteten. Även om vi inte har någon statlig minimilön så har många branscher genom kollektivavtal de facto minimilön som ligger långt över vad den järnhårda lönelagen dikterar. Sen så har vi höga skatter och arbetsgivaravgifter ovanpå det, och dessutom en stelbent arbetsrätt. Så om man vill åtgärda denna ineffektivitet så finns det mycket annat man kan göra innan det blir aktuellt med medborgarlön.

Förespråkare av medborgarlön har en del poänger i och med att de pekar ut svagheter i dagens system. Jag ogillar starkt att staten skapar i grunden meningslösa eller medvetet ineffektiva jobb för att minska arbetslösheten, vilket dessvärre sker på olika sätt alltför ofta. Jag tror dock att det går att åtgärda detta på andra sätt, främst genom flexiblare arbetsrätt och minskade skattekilar.

Intressant? Andra bloggar om:

8 kommentarer to “Medborgarlön?”

 1. Johanna Drott säger:

  En aspekt av det hela är att svartjobb skulle bli väldigt onödigare med medborgarlön – det skulle inte behövas en anställning “vid sidan av” för att få vardagen att gå ihop när vardagen redan går ihop.

 2. asdf säger:

  Skulle någon helt enkelt kunna knåpa ihop ett resonemang kring medborgarlön, öppna gränser, fri invandring och några enkla nationalekonomiska modeller? Det kan bli intresseant, eller så kan det såklart blir lite förutsägbart…?

 3. Mikael Ståldal säger:

  Johanna,

  Jag har svårt att se att medborgarlön i sig skulle motverka svartjobb. Svartjobb skapas när skattekilarna (skillnaden mellan vad en arbetsgivare betalar och en arbetare får netto) är stora.

  Man kan minska skattekilarna utan att införa medborgarlön, och man kan införa medborgarlön utan att minska skattekilarna.

  På vilken nivå menar du förresten att denna medborgarlön ska ligga?

 4. Danne Nordling säger:

  Varför skulle medborgarlön leda till att låginkomsttagare skulle få det bättre så att de inte behöver ett svartjobb vid sidan av? Skatten skulle stiga så att de flesta hade det lika som förut.

  Det betyder att skattekilen ökar för den som är arbetslös och vill börja jobba. Då blir det mycket attraktivt att lyfta medborgarlön och sedan jobba svart.

  För övrigt kommer medborgarlön knappast att införas i ett feministiskt land. Det fungerar som ett stort vårdnadsbidrag.
  /DNg

 5. Mikael Ståldal » Arkiv » Piratpartiet tycker att gratis är gott? säger:

  […] Sen så börjar de driva ett lågt pristak för dataroaming i EU. Och verkar gilla tanken på medborgarlön. […]

 6. Medborgarlön är effektivt för samhället « Christian Engström, Pirate MEP säger:

  […] Andra om medborgarlön: Magnihasa, Tommie Gran, Klara Tovhult mfl, Emil Isberg, Torbjörn Jerlerup, Mikael Ståldal […]

 7. Medborgarlön är effektivt för samhället « Christian Engström, Pirate MEP säger:

  […] för ett år sedan): Magnihasa, Tommie Gran, Klara Tovhult mfl, Emil Isberg, Torbjörn Jerlerup, Mikael Ståldal Share this:TwitterFacebookDiggMerStumbleUponRedditE-postSkriv utLike this:GillaBli först att gilla […]

Lämna en kommentar(detta är en captcha)