Islamofobi?

När jag lyssnade på debatten Religionskritik och främlingsfientlighet – motsatser eller parhästar? mellan Christer Sturmark (Humanisterna) och William Petzäll (sd) i Almedalen så funderade jag på begreppet islamofobi.

Islamofobi är ett luddigt begrepp som mest används av vissa grupper för att smutskasta sina meningsmotståndare, bl.a. Humanisterna råkar ut för detta. Men kan det finnas något användbart i detta begrepp?

Jag tror att en del som använder begreppet islamofobi egentligen menar väl, men de borde snarare tala om muslimofobi, alltså en irrationell rädsla för alla muslimer. Ibland spiller det också över på alla som man på lösa grunder antar vara muslimer, d.v.s. alla som verkar komma ifrån muslimskt dominerade länder vilket brukar avgöras av ett visst utseende eller att de talar språk som arabiska eller persiska.

Definierar man det på det sättet så är det ett användbart begrepp som beskriver ett verkligt problem i dagens Sverige. Det förekommer helt klart att vissa betraktar alla muslimer som fundamentalistiska islamister och kanske till och med potentiella terrorister, och detta leder ibland till diskriminering av muslimer i allmänhet. Och det kan även drabba invandrare från muslimskt dominerade länder som inte själva är muslimer. Det är en form av främlingsfientlighet som kanske bör uppmärksammas speciellt.

T.ex. Sverigedemokraterna kan sägas lida av detta, men inte Humanisterna. Humanisterna gör det tydligt att det är islamism som ideologi som man kritiserar, och att inte alla muslimer är islamister. Det är helt orimligt att betrakta kritik mot en viss religion, och i synnerhet en fundamentalistisk inriktning med politiska ambitioner, som främlingsfientlighet.

Se tidigare inlägg.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)