Dags för enhetlig bokmoms

Neelie Kroes (EU-kommissionen) och Cecilia Wikström (Europaparlamentariker FP) skriver på DN Debatt att det bör vara samma moms på e-böcker och tryckta böcker, och att EU:s momsdirektiv för ändras för att tillåta det.

Det är viktigt att det är samma moms på en viss typ av produkt, oavsett i vilken form den förekommer, annars skapar man krångel och snedvriden konkurrens. Därför var det bra att Sverige sänkte momsen på restauranger till samma nivå som att köpa mat i butik. På samma sätt bör det vara samma moms på böcker och tidningar oavsett hur de distribueras.

Dessvärre kan inte Sverige på egen hand rätta till denna defekt i momssystemet för böcker, det skulle bryta mot EU:s momsdirektiv. Därför är det angeläget att EU:s momsdirektiv snarast ändras för att åtgärda detta.

Om det visar sig vara svårt att åtgärda en så här uppenbar brist i EU:s momsdirektiv så bör man överväga att avskaffa momsdirektivet helt, och låta varje medlemsland ha vilka momssatser de vill. Jag förstår tanken bakom momsdirektivet, men som det ser ut nu så kan det göra mer skada än nytta.

2 kommentarer to “Dags för enhetlig bokmoms”

  1. Intervjuad i SR Medierna om straffskatten på digitala medier « Cecilia Wikström säger:

    […] inslaget med Cecilia Wikström här och läs även bloggaren stadal.nu inlägg på samma […]