KD om våldtäkt och värderingar

Caroline Szyber och Stefan Svanström (KD) skriver på SvD Brännpunkt om våldtäkt och värderingar.

Först så skriver de att många ropar nu efter skärpt lagstiftning och tycks mana till besinning genom att hänvisa till att lagen just ändrades. Det är klokt, och jag är benägen att instämma.

Men redan i nästa stycke så ansluter de sig raskt till denna skara som de nyss kritiserade genom att först försäkra att vi kristdemokrater har länge drivit på för en tuffare lagstiftning runt sexualbrott och sedan kräva ytterligare skärpning genom ett samtyckeskrav vid sex. Detta håller jag inte med om.

I andra delen av debattartikeln så vänder det igen och de skriver att vi får samtidigt inte ha en överdriven tro på att skärpt lagstiftning kommer att förhindra nya brott eller leda till fler fällande domar, och efterlyser att vi talar mer om attityder och värderingar. Mycket klokt och bra, jag instämmer helhjärtat. Detta är, så vitt jag kan bedöma, samma sak som den ökade moraliska medvetenhet som jag tidigare efterlyst.

Sammantaget ger denna debattartikel ett inkonsekvent intryck. Det verkar som om de försöker inta flera svårförenliga ståndpunkter samtidigt för att göra alla till lags. Det brukar kallas för populism, och är rätt trist.

Kommentarer är avstängda.