Nyttig idiot på Sveriges Radio

I rapportering om gårdagens terrordåd i Paris säger Alice Petŕen på i Sveriges Radios Studio Ett så här (lyssna på Soundcloud eller Sveriges Radio):

det är ju inte oskyldiga personer i det här fallet, utan det riktar sig ju rakt mot en redaktion som har attackerat med nidbilder av profeten Muhammed

Både Sveriges Radios redaktion och Alice Petrén själv har gjort varsin pudel med anledning av detta.

Det är korrekt att Charlie Hebdos redaktion inte var slumpmässiga offer, och inget fel i att säga det. Om Petrén sagt så, och inget annat, från början så hade de inte funnits något att invända emot.

Men om man säger att offren inte var oskyldiga och att de hade attackerat med nidbilder av profeten Muhammed så anammar man islamisternas världsbild, och det är illa.

Antingen så hyser Petrén förakt för Charlie Hebdo och deras satir mot islam, och lyckades inte dölja detta. I så fall har hon en märklig syn på yttrandefrihet och är högst olämplig som journalist på Sveriges Radio.

Eller så har hon bara agerat uppseendeväckande klantigt. När en erfaren journalist som jobbar åt Public Service-media gör ett så här grovt misstag så är det jämförbart med en läkare som felbehandlar en patient så att patienten ådrar sig allvarliga skador.

Oavsett vilket har hon blivit en nyttig idiot för islamisterna, och orsakat en påtaglig skada för den svenska samhällsdebatten genom att bekräfta islamisternas världsbild och misstänkliggöra offren för terrordådet.

Sveriges Radios ledning borde fundera på om de har fortsatt förtroende för Alice Petrén som journalist. I vart fall borde hon få någon form av formell reprimand från sin arbetsgivare.

Kommentarer är avstängda.